top of page

מחקר

 

המכון מוביל את הנוירופסיכולוגיה בישראל וככזה, אנחנו עוסקים במחקר בתחום בעצמנו וכן מארחים חוקרים ומאפשרים להם לערוך מחקרים במכון, בכפוף לאישור וועדת אתיקה וכן וועדת המחקר של המכון.
תחומי המחקר מגוונים, ומטרותיו בראש ובראשונה לשפר את שירותי השיקום הניתנים לאנשים עם פגיעה מוחית ולהבין טוב יותר מנגנוני פגיעה ותהליכי החלמה.


מחקר המב"ט
מב"ט הינה מערכת למעקב אחר תוצרי השיקום של התכניות השונות במכון. מאז 2005 אנחנו עוקבים אחר המטופלים שלנו, משלב האבחון, בתום שנת טיפול ולאחר מכן מדי שנה במשך חמש שנים! המב"ט בודק את מצבם התעסוקתי, היציבות התעסוקתית שלהם ומשתנים נוספים הקשורים למצבם הנפשי בכל אחד מהשלבים. הוא מאפשר לבחון מהם המשתנים שמנבאים בצורה הטובה ביותר את הצלחת השיקום וכן לנטר את יעילותן של התכניות שהמכון מפעיל. את המב"ט ייסד ומוביל פרופסור דני הופיין, מהאוניברסיטה העברית בירושלים שניהל את המכון במשך שנים רבות ומשמש כיום כיועץ מדעי של המכון.


אימון קוגניטיבי
מהפיכת המידע וההתפתחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות מעלות שאלות רבות בנוגע לאפשרויות שילוב טכנולוגיות מקדמות בטיפול. בשיתוף פעולה עם חוקרים מהמחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר אילן, אנחנו בוחנים היבטים שונים של שילוב מערכות אינטליגנטיות לשיפור האימון הקוגניטיבי. בשלב זה המטרה היא לסייע למטפל האנושי לתת טיפול טוב יותר, ואולי אף לאפשר לו לטפל במספר מטופלים בו זמנית על ידי הפחתת העומס עליו והעברת משוב ממוקד על ידי המערכת הממוחשבת.


קוגניציה ואישיות בעקבות פגיעה מוחית
לאחר פגיעה מוחית, חלק מהאנשים סובלים מירידה בתפקוד הקוגניטיבי, ליקויים בהתנהגות וקשיים רגשיים. במקביל, חלקם מפגינים שינויים באישיותם. שינויים אלה הינם עדינים מאוד או בולטים. אנחנו מתעניינים בקשר בין תחומים אלה בינם לבין עצמם ובינם לבין מאפייני הפגיעה. בפרט, בתחום הפחות "חקור" של השפעות ישירות ועקיפות של הפגיעה המוחית על מאפייני האישיות. 


אבחון ושיקום נוירופסיכולוגי
מי האוכלוסיה שיש להפנות לאבחון נוירופסיכולוגי?

כמה זמן אחרי הפגיעה כדאי להתחיל את השיקום הנוירופסיכולוגי?

כיצד מנבאים פרוגנוזה תעסוקתית?

 

למכון מאגר ידע גדול המאפשר לבחון שאלות הנוגעות למדיניות הנוירופסיכולוגיה בישראל. בנוסף, אנחנו חוקרים שאלות הקשורות למודעות וידע אצל גורמים מקצועיים שונים, בשיתוף עם חוקרים בארץ ובעולם.

 

Efficacy of Postacute Neuropsychological Rehabilitation for Patients with Acquired Brain Injuries is Maintained in the Long-Term

מחקר שהתפרסם בפברואר 2020 באחד מכתבי העת המובילים בעולם בחן האם שיקום נוירופסיכולוגי הוא אפקטיבי.

המחקר נעשה ע"י ד"ר טל שני-אור, מרכזת יחידת גיל במכון, פרופ' דן הופיין ומנהלות המכון, בגיליון מיוחד בנושא שיקום של כתב העת Journal of the International Neuropsychological Society.

ממצאי המחקר הצביעו על כך שרמות ההשתתפות של המשתקמים בבית, בקהילה, ובתעסוקה, ושביעות הרצון שלהם מחייהם, השתפרו משמעותית לאחר שטופלו במסגרת תוכנית לשיקום נוירופסיכולוגי בקהילה. זאת ועוד, כאשר המשתתפים נבדקו שנה, שנתיים, ושלוש שנים לאחר תום השיקום, נמצא כי הישגי השיקום נשארו יציבים, וחלקם אף המשיכו להשתפר!

המחקר תומך באפקטיביות של השיקום הנוירופסיכולוגי ובהכללת השפעותיו לאורך זמן.

לקריאת המחקר >>>

Familiarity with Neuropsychological Assessment among Israeli Physicians

במחקר שהתפרסם ב2.3.2020 ובוצע בשיתוף פעולה עם יחידת המחקר של המכון נמצא כי יש קושי בקרב הקהילה הרפואית להפנות מטופלים לאבחון נוירופסיכולוגי. אחת הסיבות לכך היא שהם לא מכירים מספיק את העבודה המתבצעת ע"י נוירופסיכולוגים ואת צורת ההפניה לאבחון נוירופסיכולוגי דרך קופות החולים.

למאמר המלא >>>

מחקרים ומאמרים נוספים:

How, when, and for whom: decisions regarding remote neuropsychological assessment during the 2020 COVID-19 pandemic

Neuropsychological assessment in the Israeli healthcare system: a practitioners’ survey

פוסטרים שהצגנו בכנסים לאחרונה

A New visio for Neuropsychological Assessment:

Unlocking the Gate to Rehabilitation for Individuals with Brain Damage 

צילום מסך 2018.07.24 ב.13.52.16.png

The Persoality Assessment Inventory in Hebrew-speaking Individuals

with Acquired Brain Injury

צילום מסך 2018.07.24 ב.13.52.00.png

Post-traumatic Stress Disorder (PTSD) after Traumatic Brain Injury (TBI)-

Adjusted Psychotherapy Model

צילום מסך 2018.07.24 ב.13.51.41.png

בצוות יחידת המחקר:

  • LinkedIn Social Icon

ד"ר אילה בלוך

מנכ"לית ומנהלת מקצועית

קישור לקו"ח >>>

פרופסור דני הופיין

יועץ מדעי

קישור לקו"ח >>>

מיכל רבינוביץ

מתאמת מחקר סולם

מיכל רבינוביץ'.jpg

ד"ר טל שני-אור

חוקרת את ההשפעה של גורמים שונים על השתלבותם של מטופלי המכון בקהילה (מבחינה חברתית ותעסוקתית). בנוסף, מקדמת מחקר שמטרתו פיתוח מבחנים חדשים, והתאמת מבחנים קיימים שאינם זמינים בעברית, בתחום ההבנה החברתית.

הודעתך התקבלה בהצלחה!

מרחב רקנאטי: יצחק שדה 89, תל-אביב | משה דיין 14, פתח-תקווה

מרחב צפון: רבי יהודה הנשיא 3, חיפה | יפו 156, חיפה | ברוש ת.ד 60, מועצה תעשייתית תפן

יפו 33, ירושלים | יהודה הנחתום 10, באר-שבע

צילומים: סיון סבג | סרטון תדמית: Eyal B

bottom of page